Averagely, I made $0.72 every time peoples visit my page. Interested to Know how I did it? Here..

PENTING: Sila Buat Confirmation Emel

Untuk subscribe, masukkan emel kat bawah ni. Tapi lepas tu jangan lupa buat confirmation emel tu dgn cara klik link confirmation kt emel yg dihantar dari sini. Baru boleh terima update. Bagi yang belum, hope confirmkan ok. Thanks. P/S: Masih Ramai Lagi yg belum klik emel pengesahan yang dihantarkan ke emel. Mohon segera berbuat demikian. Salam Reformasi!

Jom Tukar Link

Videoreformasi.blogspot.com sekarang membuka kepada sesiapa sahaja untuk bertukar link. Emelkan alamat blog anda ke VideoReformasi{at} yahoo.com. Sbg sokongan kepada blog ni, mohon ditambahkan link ke blog ini dari blog anda. Terima kasih banyak dan salam reformasi!

Jangan Tertinggal Walau 1 Video. Masukkan Emel anda di Bawah untuk Update Video Baru

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Putrajaya Semakin Hampir...
Custom Search

Setelah 10 tahun, kembali jua pemidato, pejuang dan pembela terulung negara ini ke Parlimen walau hanya sebagai pasangan kepada Ketua Pembangkang yang baru iaitu Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.

Sesungguhnya saya mengenali tokoh ini dari sejak umur 12 tahun lagi. Mula kenalnya saya pada tokoh ini bukanlah pada jasanya pada rakyat. Bukan juga kerana jawatannya sebagai Timbalan Perdana Menteri pada ketika itu. Kenalnya saya akan tokoh ini adalah pada perkataan yang diungkapkannya - anjakan paradigma. Kebetulan saya ketika itu terlibat dalam kumpulan debat di sekolah rendah, maka frasa ini telah diperkenalkan kepada saya oleh guru debat dan yang saya ingat perkataan ini diungkapkan oleh tokoh ini ketika membentangkan belanjawan pada tahun 1997. Anjakan paradigma secara kasarnya bermaksud berubah ke arah satu tahap yang baru dan lebih baik. Disitulah saya mula mengenali tokoh ini.

Setahun selepas itu, tika tahun Malaysia menjadi tuan rumah kepada Sukan Komanwel 1998, sekali lagi saya mengenali tokoh ini. Semuanya berlaku sejurus selepas beliau dipecat dan diaibkan oleh Tun Dr Mahathir. Saya yang dikenalkan dengan beliau melalui frasa anjakan paradigma, kali ini ditemukan sekali lagi dengan tokoh ini melalui perkataan - Reformasi.

Dalam kekalutan rakyat ketika itu dengan isu pemecatan beliau, tanpa saya sedari naluri saya dengan sendiri mengatakan beliau tidak mungkin bersalah atas semua tuduhan yang dilemparkan. Di saat umur saya yang sibuk bertarung dengan banyak lagi isu remaja lain, saya terus mengikuti perkembangan politik negara ketika itu dengan rapat. Semua demonstrasi dan tangkapan ISA yang dilakukan saya rekodkan dalam jurnal dan risalah-risalah reformasi saya kumpul (yang entah kemana menghilang). Perbicaraan beliau saya ikuti dan disaat saya yang masih mentah itu pun saya sudah dapat membezakan antara yang benar dan konspirasi jahat.

Apabila tokoh ini dipenjarakan, semangat saya juga ibarat 'terpenjara'. Walaupun masih mengikuti perkembangan beliau, namun di saat saya bersekolah di luar Kuala Lumpur - semangat itu terkubur. Tika saat beliau dibebaskan dari penjara pada 2 September 2004, saya sudah memulakan pengajian tahun pertama saya di universiti. Melihat beliau diusung keluar dari kamar mahkamah dengan kerusi roda ketika itu, ibarat melihat satu susuk tubuh yang tidak mampu berbuat apa-apa lagi, namun hati saya ibarat disuntik satu sinar semangat yang baru. Masih ada harapan.

2008 menjadi detik sejarah buat saya. Buat pertama kali bertentang mata dengan beliau. Saat itu adalah ketika beliau mengadakan rapat umum untuk Pilihan Raya ke 12 di ibu negara. 11 tahun masa yang saya ambil untuk bertemu muka dengan tokoh yang saya kagumi ini. Hari ini beliau kembali ke Parlimen setelah 10 tahun disingkirkan. Harapan yang saya lihat pada 2004, semakin terang bersinar dan dengan doa dan tawakkal, harapan ini akan membawa satu Reformasi buat negara Malaysia yang teramatlah saya cintai ini.

Sumber: http://qanunfiatdunia.blogspot.com/2008/04/anwar-kembali-ke-parlimen.html

Thanks for watching...
Averagely, I made $0.72 every time peoples visit my page.Interested to Know how I did it? Here..

Akhirnya, kaki ini menjejak juga ke dalam parlimen setelah 10 tahun...Nyatalah bahawa Mahathir bukan selamanya berkuasa...

Thanks for watching...
Averagely, I made $0.72 every time peoples visit my page.Interested to Know how I did it? Here..

Memang hebat dan best jawapan Raja Petra. Raja Petra adalah owner Malaysia-Today.net

Thanks for watching...
Averagely, I make $0.72 every time peoples visit my page.Interested to Know how I did it? Here..

Memang hebat dan best jawapan Raja Petra. Raja Petra adalah owner Malaysia-Today.net

Thanks for watching...
Averagely, I make $0.72 every time peoples visit my page.Interested to Know how I did it? Here..

Memang hebat dan best jawapan Raja Petra. Raja Petra adalah owner Malaysia-Today.net

Thanks for watching...
Averagely, I make $0.72 every time peoples visit my page.Interested to Know how I did it? Here..

Rencana saya ini, sekadar menambah maklumat dan mengukuhkan sumber. Mudah-mudahan memanfaatkan rakyat Malaysia, terutama generasi muda.

Tidak keterlaluan, jika dikatakan nama "Anwar Ibrahim" memang ada keramat dan berlaser.

Nama "Anwar Ibrahim" sudah mula meniti bibir masyarakat di luar Malaysia, terutama ke negara-negara Islam di Asia Tenggara, Asia Tengah, Asia Barat, Afrika, termasuk dalam kumpulan masyarakat Islam di Eropah dan Amerika Syarikat, seawal 1970-an.

Populariti nama Anwar Ibrahim, sejurus selepas tokoh karismatik muda ini menubuhkan Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim) pada awal 1970, dan memimpin gerakan tersebut sehingga beliau menyertai kabinet Malaysia (Barisan Nasional) pada 1982.

Malahan, tiga pelajar Rusia yang mendalami Bahasa Melayu di Universiti Malaya pada 1970/72, misalnya, Tatiana, turut mengaku mengikuti perkembangan tokoh muda Islam yang bernama "Anwar Ibrahim" sejak di Rusia lagi.

Senarionya begini: Sebelumnya, sehingga akhir 1973 (?) di Malaysia, kaum perempuan Melayu jarang-jarang kelihatan menutup aurat (kepala/rambut) di luar rumah. Yang kebiasaan dilihat hanya melilitkan selendang di leher atau meletakkan di bahu kiri atau kanan.

Kalau pembaca tidak percaya, sila cari dan teliti gambar-gambar emak, opah, nenek kita sebelum tahun 1975, memang tidak bertudung!

Di sekolah jauh sekali. Guru-guru perempuan, murid dan pelajar belum kelihatan memakai tudung, sehinggalah selepas 1974.

Saya mendapat tahu ketika "Brother" Anwar Ibrahim menjadi Pengarah Yayasan Anda, iaitu pusat tuisyen yang beribu pejabat di Jalan Pantai, Kuala Lumpur mulai 1974, beliau memastikan pelajar perempuan bertudung.

Dalam Abim pula, Anwar dan AJK terus berdakwah mengenai, antara lain, perlunya perempuan menutup aurat (bertudung).

Malah, barisan kepemimpinan Abim melarang pergaulan bebas antara lelaki dan perempuan. Anwar sendiri, dikatakan jika 'terpaksa' membawa AJK perempuan di dalam keretanya "volkwagen" kuning, maka perempuan itu mesti duduk di belakang, dan Anwar jadi drebar!

Seterusnya, aktiviti dakwah dan penerangan mengenai Islam Abim, yang turut didukung sama oleh gerakan al-Arqam, pada awal 1970-an juga, menyebabkan pada 1980-an, sehingga 70 peratus guru, murid dan pelajar perempuan Melayu atau pelajar Islam lainnya bertudung semasa di sekolah.

Budaya bertudung dalam kalangan ibu, pekerja sektor awam dan swasta pula turut menyusul menjadi lumrah. Sehinggakan pada pertengahan 1990-an, segelintir perempuan Melayu yang tidak memakai tudung di luar rumah, dianggap "orang asing" di bumi Malaysia!

Kini, hanya segelintir pemimpin wanita, terutama Umno yang "anti tudung" (siapa? Anda tahu kan). Kumpulan yang bernama "Sisters in Islam" pula nampaknya terang-terang menentang pakaian yang menutup aurat.

Justeru, pengaruh Anwar Ibrahim dalam usaha mempraktiskan ajaran Islam menjadi perbualan orang Islam di merata tempat di dunia.

Orang luar atau pelancong yang berada di Malaysia sedar kewujudan budaya bertudung dalam kalangan guru, pekerja, murid, pelajar perempuan, kerana pengaruh Abim pimpinan Anwar Ibrahim. Siapa ingin menafikan?

Malah, ada yang memberitahu saya, "Anwar jatuh cinta pandang pertama terhadap Dr. Wan Azizah Ismail (kini Datin Seri) bukan pada mata Dr. Wan Azizah tetapi pada tudung beliau yang putih bersih. Sebersih hatinya ketika membalas cinta Anwar selepas dua bulan sejak kali pertama berkenalan di Hospital Universiti Malaya".

Apabila Anwar menjadi ahli Umno pada Mac 1982, berita tersebut heboh ke seluruh dunia Islam kerana selama ini orang menyangka Anwar jadi ahli Pas, sebab beliau begitu rapat dengan Presiden Pas, (allahyarham) Ustaz Fadhil Nor.

Dalam Umno, kejayaan demi kejayaan mendadak Anwar (kemudian Datuk Seri Anwar Ibrahim -DSAI), terus mempopularkan DSAI di seantero dunia.

Daripada Menteri ke Timbalan Perdana Menteri: Pemidato yang karismatik, pemimpin Islam, pemimpin belia, tokoh pendidikan, tokoh ekonomi, tokoh politik yang memancar di Asia, menjadi bualan di merata tempat dan negara.

DSAI dipilih oleh majoriti perwakilan Pemuda Umno untuk memimpin pergerakan Pemuda Umno pada September 1982 denagn slogan "Undi untuk Perubahan".

Namun, secara senyap musuh atau mereka yang mencemburui "populariti" DSAi terus tumbuah, subur dan bercambah!. Dalam gembira atau ketika bersalaman, DSAI sebenarnya terus menambah musuh dan detik untuk dijatuhkan!

Kumpulan VIP lain dalam Umno dan BN boleh disanggah DSAI. Tetapi, akhirnya, apabila mentornya sendiri - PM Datuk Seri Dr Mahathir mengepalai "fitnah" dan "keazaliman" terhadapnya, DSAI tidak mampu bertahan... Walaupun sering diungkapkannya; "lawan tetap lawan"

Dan akhirnya DSAI "dijatuhkan" pada 1997/98, hingga merengkuk enam tahun di dalam penjara Kajang dan Sungai Buluh, angkara fitnah dan kezaliman Mahathir dan konco2nya.

Maka, DSAI kkehilangan jawatan, kuasa, dan pendapatan sejak menyertai UMno, 1982-1998.

Sesungguhnya, tindakan zalim ini pun, tambah mempopularkan nama "Anwar Ibrahim" walaupun terpaksa mengharung kesedihan, kemarahan, penderitaan dan mungkin kekesalan. Kita yakin, DSAI, sebagai pejuang terbilang, pasti tabah sentiasa!

Teman setia dan penyokong DSAI pun tidak melupai beliau. Kita maklum, betapa ratusan ribu, malah jutaan orang Islam dan bukan Islam juga , yang bersimpati terhadap Anwar, lantas mendoakan kesejahteraan beliau.

Di Malaysia, di Indonesia, di Pakistan, di India, di Iraq, di Iran, di Mekah, di Madinah, dan banyak tempat di merata dunia, ratusan ribu orang bersolat hajat memohon kepada Allah agar melindungi dan menunjukkan kebenaran di pihak Anwar.

Pada 2004, DSAI bebas selepas enam tahun merengkuk di dalam penjara. Isteri, anak-anak, sanak saudara, sahabat, pengikut, kenalan, menyambut kepulangan DSAI dengan air mata gembira bersama "harapan baharu".

Sekali gus, rakan, penyokong, malah "pemuja" DSAI semakin bertambah banyak.

Namun, kerana Umno dan Barisan Nasional masih berkuasa, DSAI semacam tidak mendapat peluang mencari rezeki di tanah air sendiri. Malah DSAI dilarang aktif dalam politik kecuali selepas 14 April 2008.

Kasihan, sejak dipecat, DSAI juga "disekat "mencari makan di tanah air sendiri. Keadaan memaksa DSAI "mencari rezeki" di luar negara-- sebagai profesor pelawat, dan memberi ucapan.

Hebatnya DSAI, beliau turut dilantik menganggotai beberapa badan ekonomi dan hubungan antarabangsa di Amerika Syarikat dan di Asia Barat.

"Orang popular dan jujur sentiasa laku di mana-mana", bisik sahabat kepada saya, sewaktu mengiringi pemergian DSAI ke luar negara.

Sesungguhnya, nama "Anwar Ibrahim" meledak terus! Selepas kokok ayam jantan pada awal subuh 9 Mac 2008, sah nama "Anwar Ibrahim" meledak bagai halilintar membelah bumi Malaysia, Asia dan dunia.

Walhal, 30 jam sebelumnya nama "Datuk Seri Anwar Ibrahim" diperli, dihina dan cuba "dilenyapkan" dalam arena politik Malaysia oleh BN, termasuk oleh beberapa sahabat beliau yang pernah mengasaskan PKR.

Insya-Allah, nama "Anwar Ibrahim" selepas September 2008 dan menjelang PRU-13 (2013?), turut memancarkan nama isteri beliau YB Datin Seri Dr. Wan Azizah Ismail, dan anak sulung mereka, YB Nurul Izzah Anwar.

Dengan kehendak Allah, jika "ledakan" ini benar terjadi, pastilah nama "Mahathir" dan "Abdullah Badawi", hatta "Najib" bakal dipadam di persada politik Malaysia, yang sekali gus memercikkan lagi nama keramat "Anwar Ibrahim", beserta "Dr. Wan Azizah", dan "Nurul Izzah Anwar" ke seluruh dunia, sebagaimana ditakdirkan.

Sebab? Sama ada Datuk Seri Anwar Ibrahim atau Datin Seri Dr, Wan Azizah Ismail, bakal bertahta di Putra Jaya, dalam tempoh tersebut.

Sekadar impian atau ilusi? Yang pasti sejak dua tiga hari ini Datuk Seri Mohd Najib Razak dan kalangan pemimpin Umno/BN pun makin bercakap banyak mengenai "pakatan rakyat membentuk kerajaan pusat"....

Nama "Anwar Ibrahim" dan kini nama "Wan Azizah Ismail" mengganggu tidur barisan pemimpin tertinggi Umno/BN

Sila tunggu dan lihat! "Rajawali" .. yang dfipenjara besi...pasti terbang bertemu langit.. ", antara bait-bait sajak nukilan sahabat karib DSAI, W. S. Rendra, penyaer tersohor kelahiran Pulau Jawa.


From Tranungkite.net
Thanks for watching...
Averagely, I make $0.72 every time peoples visit my page.Interested to Know how I did it? Here..

Update Video Baru Akan dihantarkan terus ke Emel anda. Masukkan Emel di bawah.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


 

Blogger Template | Created by Adam Every | Modified by Blogger-Whore